Loading...
Huiskamergesprekken 2018-08-20T07:59:12+00:00

Netwerken

Een goede manier om uw netwerk uit te breiden en gesprekspartners te vinden tijdens het Nationaal Export Event maar ook daarna! Wilt u een bepaald onderwerp zien terugkomen tijdens het event of huiskamergesprek laat ons dit weten via LinkedInFacebook of Twitter.

Thema’s huiskamergesprekken

Zakendoen in één van onze buurlanden, waar moet je rekening mee houden? Welke sectoren zijn kansrijk? Stel uwvragen aan de specialisten van de Nederlandse ambassade en krijg maatwerk tips hoe uw handelsrelatie te starten en/of te verbeteren. Deze sessie heeft als focus België en Frankrijk.

Duitsland is handelspartner nummer 1 van Nederland. De heersende opvatting is dat onze culturen veel op elkaar lijken. Maar is dat ook zo? Er zijn wel degelijk belangrijke verschillen in de zakencultuur tussen Nederland en Duitsland om rekening mee te houden. In deze sessie wisselen we tips en tricks uit om nog beter voorbereid richting Duitsland te gaan.

Zakendoen in Oost Europa: bijvoorbeeld in Polen, een van de best presterende economieën in Europa. Polen biedt uitstekende kansen voor Nederlandse ondernemers. Het welvaartsniveau in de middenklasse, is de afgelopen jaren flink gestegen. Evenals het opleidingsniveau van de beroepsbevolking en daarmee uw groeikansen, ook op de interne markt. Met omvangrijke EU subsidieprogramma’s is er fors geïnvesteerd in de ontwikkeling van wegen en de aansluiting op het internationale netwerk, ook verder naar het oosten. Zoals bijvoorbeeld naar Roemenië, waar ondernemers graag inspelen op de vraag naar buitenlandse producten. Ga het gesprek aan met ervaringsdeskundigen over het zakendoen in deze landen en/of regio.

De relatie tussen Nederland, de EU en Turkije is al enige tijd een moeizame. Partijen hebben elkaar nodig, maar zijn het politiek gezien niet altijd met elkaar eens. Verder staat de economie van het land er allesbehalve goed voor. De Lira is dit jaar al met ruim 20% gedevalueerd. Desalniettemin gedijt de handel tussen beide landen ogenschijnlijk goed. Tussen 2016 en 2017 groeide de export uit Nederland naar Turkije met ruim 1 miljard. En Nederlanders zijn een van de grootste investeerders in Turkije (19 miljard). Zet deze trend zich dit jaar voort? Wat zijn de laatste trends? Waar schuilen gevaren en zitten de kansen?

Het totaal volume van export uit Nederland naar Afrika zit nog steeds in de lift. Het werelddeel van de toekomst kent vele kansen, maar ook vele uitdagingen. Van een explosieve groei van de sociale middenklasse tot issues als veiligheid, duurzaamheid, corruptie en het vinden van betrouwbare zakenpartners. En Afrika kent meerdere gezichten. Geen land is gelijk. Hoe bewaak je je risico’s en waarop moet je letten om succesvol zaken te doen in Afrika?

Veel ondernemers denken bij de VS en Canada automatisch aan mogelijkheden in grote steden of kustgebieden. De landen zijn echter veel rijker aan kansen in meerdere regio’s. Nederland heeft een uitgebreid economisch netwerk, en helpt u graag op weg om ook de nu nog minder bekende delen van beide landen onder de aandacht te brengen. Tijdens de huiskamergesprekken gaan we in gesprek met op deze landen ervaren ondernemers en geven de posten informatie over de huidige trends en kansrijke sectoren.

Het aanstaande vernieuwde handelsakkoord met Mexico biedt ondernemers betekent een forse impuls voor de reeds bestaande handels tussen beide landen. Vooral de agri-sector zal hiervan profiteren. Benieuwd waar voor u de mogelijkheden liggen? Vallen ook uw producten onder gunstiger tarifering? Deze workshop maakt u wegwijs in de export mogelijkheden naar deze zeer grote opkomende markt met ruim 100 miljoen inwoners.

Zuid-Amerika kent veel handelspotentieel. Afstand, culturele verschillen en handelsbarrières maken zakendoen in deze regio echter niet altijd eenvoudig. In deze sessie kunt u terecht met al uw vragen over zakendoen in Zuid-Amerika aan verschillende ervaringsdeskundigen. De focus ligt daarbij op Brazilië en Colombia.

Zakendoen met dit veelbelovende land biedt kansen en uitdagingen. Ontdek tijdens dit huiskamergesprek waar voor u de mogelijkheden in India liggen en stel uw vragen aan de deskundigen.

Verschillende Golfstaten zetten momenteel stevig in op economische diversificatie. De manier waarop men omgaat met water, voedsel en energie is namelijk niet houdbaar. Hoewel de kapitaalkrachtige Golfstaten genoeg financiële middelen hebben om grootse hervormingsplannen in de praktijk te brengen, moet men de kennis en ervaring hiervoor grotendeels importeren. Dat biedt kansen voor Nederland. Daarom positioneert Nederland zich de komende jaren in de Golfregio als dé partner voor vraagstukken op het snijvlak van water, energie en voedsel, ook tijdens de Dubai EXPO 2020. Welke kansen biedt dit voor u? Het Nederlandse EXPO-projectteam en diplomaten uit de Golf praten u graag bij.

Bent u actief in de tuinbouw, agro(logistiek) of aanverwante sectoren, bijv. als leverancier aan telers of als importeur van producten vanuit het buitenland? En zoekt u een nieuwe markt?
Ivoorkust is een van de snelst groeiende economieën van Afrika. Het Nederlandse bedrijfsleven is een interessant partner voor Ivoorkust door de expertise in de agro- en tuinbouwsector. Het positieve ondernemingsklimaat maakt het bij uitstek een goed moment om te gaan ondernemen of te investeren in Ivoorkust.

Ontdek tijdens dit huiskamergesprek waar voor u de mogelijkheden liggen in Ivoorkust. Stel uw vragen aan het hoofd van de economische afdeling van de ambassade of aan de aanwezige deskundigen.