Loading...
Huiskamergesprekken 2019-10-09T14:47:59+00:00

Kennisdeling

Tijdens deze kleinschalige (max 10 pers.) rondetafelgesprekken gaat u 60 minuten lang in discussie over een land of een thema met specialisten maar vooral ook met collega-exporteurs. Wilt u een bepaald onderwerp zien terugkomen tijdens het event of huiskamergesprek laat ons dit weten via LinkedInFacebook of Twitter.

Huiskamergesprekken ronde 1

Turkije is een belangrijke handelspartner van Nederland en de Europese Unie. Met een bevolking van meer dan 80 miljoen inwoners en een zeer gunstige geografische liggen is het een grote afzetmarkt en belangrijke hub naar omliggende landen. Dit biedt kansen voor Nederlandse ondernemers. Toch horen we dat Nederlandse ondernemers ook wel eens tegen bepaalde zaken aanlopen tijdens het zaken doen. In deze huiskamersessie gaan wij graag met u in gesprek over zakendoen in Turkije en ervaringen. Wij gaan graag in op uw vragen. Wij vertellen u over de laatste ontwikkelingen die voor u als ondernemer relevant zijn.

Voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken en RVO is het stimuleren on ondersteunen van internationaal vrouwelijk ondernemerschap een prioriteit. Waarom? Smart economics: er is groot onbenut potentieel in vrouwelijke ondernemers die over de grens zaken kunnen doen. Wat kunnen ambassades voor je betekenen als ondernemer? Welke financieringsmogelijkheden zijn er? Waarom meegaan met een handelsmissie of meedoen aan een overheidsprogramma? Laat je informeren, inspireren en motiveren; benut het internationale potentieel van jouw bedrijf!

Oekraïne is een land in verandering. Kortgeleden is een nieuwe president gekozen en een nieuwe regering wordt gevormd. Wat betekent dit voor zakendoen in het land? Welke kansen en bedreigingen zijn er? De economie groeit sterk, met een opvallende versnelde groei in het tweede kwartaal. Wat wordt het nieuwe economische model en welke hervormingen heeft Oekraïne nodig om competitief te worden? Tijdens dit huiskamergesprek geven we u informatie over uw kansen in Oekraïne en de relevante ontwikkelingen die het land nu doormaakt.

Steeds vaker importeren drijven Nederlanders handel met Landen in Zuid Oost Azie. Niet alleen  met China, maar Ook Zuid Korea, Japan en de ASEAN landen. Dit stelt u als ondernemer voor logistieke uitdagingen in de supply chain. Gaat u vervoeren door de lucht, over zee, of met de trein? We praten met over mogelijkheden die nieuwe handelsroutes bieden om markten te betreden of uw handel te optimaliseren.

Trends, kansrijke sectoren en interessante regio’s

De Amerikaanse economie blijft sterk groeien, net als de consumptie- en overheidsuitgaven. Deze grootste economie van de wereld is een van de belangrijkste handelspartners van Nederland. De VS bestaan uit 50 staten met 50 verschillende markten, met eigen regels, zakencultuur en kansrijke sectoren. Naast de kustgebieden zijn het Middenwesten en de staten Texas en Georgia vanwege cultuur, ondernemingsklimaat en lage kosten, uitstekende locaties om een bedrijf te starten. Nederland heeft een uitgebreid netwerk van economische posten en de medewerkers helpen u samen met RVO.nl graag op weg. Tijdens het huiskamergesprek ontmoet u ervaren ondernemers, geven de economische medewerkers van de posten informatie over de huidige trends en kansrijke sectoren in hun regio en kunt u al uw vragen stellen.

Nederlandse ondernemers en maatschappelijke organisaties staan wereldwijd bekend om hun vermogen om gezamenlijke innovatieve oplossingen te leveren voor maatschappelijke uitdagingen zoals klimaatverandering, vervuiling, mobiliteit, duurzame land- en tuinbouw. Veel van die uitdagingen zijn onderdeel van de zogeheten Sustainable Development Goals (SDGs). Om die SDGs in 2030 te bereiken, zijn vaak complexe publiek-private partnerschappen (PPPs) nodig. Om dit soort PPPs in ontwikkelingslanden te ondersteunen zijn verschillende instrumenten opgezet, zoals De Werkplaats, de SDG Partnerschapsfaciliteit en sinds kort P4G: Partnering for Green Growth and the Global Goals 2030. Ondernemers vertellen in deze huiskamersessie hoe zij met behulp van deze steun verdienkansen hebben benut. Samen met hen kunt u sparren over uw business plannen.

Huiskamergesprekken ronde 2

Nederlandse ondernemers denken niet direct aan Marokko als handelsland, maar dat is niet terecht. Marokko is de 6e grootste economie in Afrika en heeft een stabiele economische groei van 4%. Met een bevolking van 34 miljoen mensen én doorvoer naar andere Afrikaanse landen zijn er diverse kansen voor Nederlandse bedrijven. Die kansen zijn er vooral op het gebied van duurzame ontwikkeling van water, energie en agro. Daarnaast is het ook belangrijk het land en de gebruiken goed te kennen. Tijdens het huiskamergesprek maakt u kennis met het zakendoen in Marokko!

Duitsland is handelspartner nummer 1 van Nederland.  De heersende opvatting is dat onze (zaken)culturen veel op elkaar lijken. In de praktijk ondervinden veel ondernemers toch moeilijkheden bij het betreden van de Duitse markt. Wat zijn nu de juiste exportstrategieën voor Duitsland en waar kunt u het best beginnen? In dit huiskamergesprek wisselen we tips en tricks uit om nog beter voorbereid zaken te kunnen doen met Duitsland.

Adidas doet het. Philips doet het. Trump wil het. Het terughalen van bedrijfsactiviteiten en productie uit bv China naar ‘’eigen’’ gebied. Wat zijn overwegingen? Wat werkt en wat werkt niet?

Het totaal volume van export uit Nederland naar Afrika zit nog steeds in de lift. Het werelddeel van de toekomst kent vele kansen, maar ook vele uitdagingen. Van een explosieve groei van de sociale middenklasse tot issues als veiligheid, duurzaamheid, corruptie en het vinden van betrouwbare zakenpartners. En Afrika kent meerdere gezichten. Geen land is gelijk. Hoe bewaak je je risico’s en waarop moet je letten om succesvol zaken te doen in Afrika?

Hebt u interesse in zakendoen in Centraal-Europa? Denkt u daarbij eens aan Hongarije en Slowakije. Landen die economisch sterk groeien (3-4% per jaar), snel innoveren en waar al veel Nederlandse bedrijven actief zijn. In beide landen bieden de automobielsector (incl. e-mobility), landbouw en horticulture volop kansen. Het bedrijfsleven vergroent snel en circulaire economie staat volop in de belangstelling. Boedapest en Bratislava moderniseren in rap tempo en kennen levendige startup communities. De economische experts van de ambassades gaan hierover graag met u in gesprek!